Jacobskerk Winterswijk
Voorjaar/zomer 2019 - Restauratie van de toren
Jacobskerk Winterswijk
Voorjaar/zomer 2019 - Restauratie van de toren

De Jacobstoren ondergaat een grondige restauratie

Wanneer zelfs vanaf de grond dwars door de voegen heen kan worden gekeken is een grondige restauratie onoverkomelijk.

Een rijksmonument als de Jacobstoren is, door de continue blootstelling aan alle weersomstandigheden, eens in de dertig jaar toe aan grondig onderhoud. Doordat voegen en verbindingen loslaten en stenen langzaam slijten.

Jaarlijks wordt daarom de technische staat van de toren van de Jacobskerk geïnspecteerd door Stichting Monumentenwacht Gelderland. Volgens het rapport van adviesbureau Delfgou is een restauratie op dit moment hard nodig om te voorkomen dat binnen afzienbare tijd stukken steen loslaten en op de Markt terecht komen.

Nadat de steiger rondom de toren van de Jacobskerk is opgebouwd, wordt gekeken hoe de toren, met de techniek en kennis van nu, op een duurzame manier en in ere kan worden hersteld, met respect voor het originele ontwerp en makers. Het Winterswijkse ambachtsbedrijf Slotboom Steenhouwers zal het grootste deel van de restauratie uitvoeren.

Over Slotboom Steenhouwers

Slotboom Steenhouwers bouwt aan een historische toekomst. Door historische bouwmethodes en het traditioneel vakmanschap van een steenhouwer te combineren met technieken, materialen en kennis van nu. Zodat niet alleen unieke bouwwerken zoals de Jacobskerk kunnen blijven bestaan, maar ook het ambacht en vakmanschap zich kan blijven ontwikkelen.

p1011016
meester-en-gezel-st_jacobskerk-winterswijk2
p1011018
p1011021

Foto’s en projectenoverzicht