14 en 15 September | Open Monumentendag

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is de Jacobskerk open voor publiek in het kader van Open Monumentendag. 

Zaterdag 14 september van 10.00 – 11.00 uur
Opening in de Jacobskerk, Markt 1

Medewerking van de symfonieafdeling van KWOV onder leiding van Anke Lefferts en de organist Wim Ruessink.
Welkom door de voorzitter Hans Donderwinkel, opening door wethouder Aalderink, toelichting thema Wederopbouw door Joanne te Winkel, uitreiking monumentenprijs 2018 en opening van de expositie van werkstukken van scholieren.

Jacobskerk Toren
Restauratie, Markt 1

Bouwtijd van circa 1470 (koor en schip) tot 1507 (toren). Een eenvoudige doch imponerende architectuur. Muurschilderingen en zogenaamde duvelkes (kraagstenen) uit de late middeleeuwen.

> Zaterdag 14 september
vanaf 10.00 tot 17.00 uur

  • Bezichtiging werkzaamheden onder begeleiding
  • Tentoonstelling over het ambacht van steenhouwer
  • Tentoonstelling werkstukken in steen van scholieren

Rondleiding op de steigers
Het Winterswijkse familiebedrijf Slotboom steenhouwers is het restauratiebedrijf die het afgelopen jaar aan de Jacobstoren heeft gewerkt. Slotboom Steenhouwers is een Erkend Restauratie Bedrijf op het gebied van het toepassen, restaureren, adviseren, behouden en onderhouden van natuursteen. Door het traditionele vakmanschap van steenhouwer te combineren met de kennis en techniek van nu, geven ze de Jacobstoren weer een historische toekomst. Op 14 september kan iedereen dit werk van dichtbij bewonderen. Er zijn meerdere rondleidingen op de steigers door de firma Slotboom.

Jong talent
Voor kinderen de mogelijkheid zelf de handen uit de mouwen te steken. Steenhouwers van Slotboom Steenhouwers ondersteunen aankomend talent bij het maken van een meesterwerk in mergel. Een deel van deze werken is te zien in de Jacobskerk. Naast deze werken is ook de expo ‘Meester en gezel’ te bezoeken voor de jonge en oudere bezoeker van de kerk.

Concert
Concert op het historische Naber-Metzler orgel door Wim Ruessink met werken van J.S. Bach.
Entree € 10,00.
Aanvang 20.15 uur.

> Zondag 15 september
vanaf 11.00 tot 16.00 uur

  • Bezichtiging werkzaamheden onder begeleiding
  • Tentoonstelling over het ambacht van steenhouwer
  • Tentoonstelling werkstukken in steen van scholieren

Jong talent
Voor kinderen de mogelijkheid zelf de handen uit de mouwen te steken. Steenhouwers van Slotboom Steenhouwers ondersteunen aankomend talent bij het maken van een meesterwerk in mergel. Een deel van deze werken is te zien in de Jacobskerk. Naast deze werken is ook de expo ‘Meester en gezel’ te bezoeken voor de jonge en oudere bezoeker van de kerk.