Jacobskerk negen maanden in de steigers

Twentsche Courant // 19 januari 2019
WINTERSWIJK –  De Jacobskerk op de Markt in Winterswijk gaat de komende negen maanden schuil achter een gordijn van steigermateriaal. De steigers sluiten het grootste deel van de kerk en toren in om de 750.000 euro kostende restauratie mogelijk te maken.

Bijna dertig jaar na de vorige restauratie zijn de kerk en ruim zestig meter hoge toren op de Markt toe aan een opknapbeurt. Vorig jaar zomer concludeerden ingeschakelde monumentenadviseurs dat de technische staat aanzienlijk slechter was dan uit de rapportages van de Monumentenwacht bleek. Het werk omvat onder meer vernieuwing van het voegwerk en herstel van leien op het dak.

Steigerdoek

Het verzoek van de gemeenteraad om de steigers in te pakken met doek waarop iets moois kon worden geprint, is niet gehonoreerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente vond de steigerbouwer dat steigerdoek niet wenselijk vanwege de windbelasting en de bijbehorende kans op schade. Op de onderste 2,5 meter van de steigers worden platen vastgemaakt, waarop illustraties uit Winterswijk zijn  aangebracht.

Bekijk bericht online >